TECNOLOGIA ANALÒGICA

En un mon cada cop més tecnològic i digital, parlar de tecnologia analògica pot semblar, com o diríem: “demodé”?, antiquat?, desfasat?

No dic que no, però és que als meus 54 anys he nascut i crescut en un mon totalment analògic, he viscut la transició cap a la digitalització, amb força il·lusió i interes des dels primers moments, i no puc imaginar-me la meva vida laboral (controller financer) sense eines informàtiques mínimament potents.

Dit això, per què puc interessar-me, doncs, per el mon analògic?

Justament crec que les experiències que he acumulat al llarg de la meva vida m’han ensenyat els avantatges i inconvenients dels dos mons.

Disposant a l’actualitat d’un smartphone de darrera generació, on rebo els correus electrònics en temps real, on consulto el radar meteorològic i la previsió del temps mentre em desplaço en el metro, que m’indica el camí a seguir mentre condueixo gràcies al GPS incorporat, que em permet prendre una fotografia o un enregistrament en alta definició, etc, etc, hi ha moments que tot això em sobrepassa. Si bé aprendre totes les possibilitats d’una màquina com la descrita o d’un programari requereix d’un esforç més o menys considerable, hi han moltes coses que, a la fi, resulten massa fàcils.

Per exemple, necessites extreure l’arrel quadrada d’un nombre. Agafes la calculadora electrònica, introdueixes el nombre, li dones a la tecla amb el símbol de l’arrel i la màquina et dona la resposta de manera immediata.
Fàcil, ràpid i sense errors. Ja podem passar a un altre cosa.

Però on està la intel·ligència amb tot això?

Ara mateix em trobo repassant la resolució manual d’una arrel quadrada. Per pur plaer. Ningú no m’ho ha demanat. Necessito invertir el temps en altres coses més importants. Però tot i això, vull tornar a saber fer-la manualment. Per què?, doncs per fer treballar el cervell d’una manera racional; posant tota l’atenció i els cinc sentits en la resolució del problema. Per que estic convençut que, entre d’altres coses, aquesta mena de gimnàstica mental m’anirà d’allò més be en el mon actual i el futur.

Una ment àgil i entrenada, soluciona molt millor els problemes que invariablement sorgeixen cada dia. I aquest és un dels objectius finals del meu interès en el mon analògic.

Romanticismes apart, que també hi són, el fet de poder efectuar una sèrie de treballs, tant seriosos com de plaer, mitjançant dispositius i maneres de fer que no precisen de cap font d’energia, excepte la humana, em semblen d’allò més interessant tenint present les mancances i encariment de les fonts d’energia a l’actualitat.

Vull utilitzar, doncs, aquest bloc per a exposar, parlar, i intercanviar amb qui així ho vulgui, l’interès per tecnologies encara utilitzades o oblidades, purament analògiques.

Aquí parlaré de regles de càlcul, calculadores mecàniques manuals, màquines d’escriure 100% manuals, de paper i llapis, de llibres de paper (tot i que en tinc dos d’electrònics), i d’altres estris i maneres de fer purament manuals.

Del que no parlaré, és de fotografia analògica. Hi han diversos blocs dedicats a aquesta tecnologia que respecto i admiro. Però en el tema fotografia i enregistrament d’imatge en moviment, aquí sí que, al menys ara per ara, soc 100% digital. Veig masses avantatges, pels usos i necessitats que tinc al respecte, com per tornar a la tecnologia analògica; dificultats de trobada de materials apart.

Per tant us convido a seguir aquest bloc i a que intercanviem idees i opinions sobre el mon analògic, am un esperit obert i constructiu.

La meva propera entrada parlarà dels regles de càlcul.
Vaig tenir la sort d’haver-los d’utilitzar quant estudiava electrònica allà per l’any 1975 i mai no he deixat d’admirar aquest estri que durant 300 anys ha servit per donar progrés a la humanitat. Ha permès de construir grans vaixells, gratacels, altres grans infraestructures, i fins i tot la tripulació de l’Apolo XI en duia una per si fallava l’ordinador de bord…..

Fins molt aviat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s